Omurga Kanal Darlığı

Omurga Kanal Darlığı Nedir?

Omurilik ve sinirleri çevreleyen kemik, bağ ve disk dokularının kireçlenmesi sonucu omurilik ve sinir köklerine bası oluşmasıdır. 

Kanal Darlığı Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?

Omurga kanal darlığı yıllar içinde yavaş gelişen bir klinik tablodur. Genellikle 65 yaşından sonra bulgu vermeye başlar. BU nedenle yaşlılık dönemi hastalığı olarak da bilinir. Ancak , ailede genetik yatkınlık varsa 50’li yaşlardan önce de ortaya çıkabilir. Cücelik, paget hastalığı gibi durumlarda çocukluk, ergenlik yaşlarında bile kanal darlığı şikayetleri izlenir. 

Kanal Darlığı Hangi Cinste Daha Sık Görülür?

Kadınlarda erkeklere göre kanal darlığı daha sık görülür. Bunun sebepleri arasında obezitenin kadınlarda daha yaygın olması, egzersiz sıklığının azlığı, menopoz sonrası hormonal sebepler, sık doğumlar sayılabilir.

Kanal Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Kanal darlığında en sık belirtiler, her iki bacakta dizlerin altından tabana kadar uzanan uyuşma, karıncalanma hissi, geceleri baldırlara kramplar girmesi, yürürken sık duraklama ihtiyacı ve baldırlardan yorulmadır. Bazen idrar ve gaita yapmakta güçlük veya kaçırma, cinsel fonksiyon bozuklukları izlenebilir. Hastalar sıklıkla öne eğilince rahatladığı için, alışveriş arabasını sürerken, yokuş çıkarken daha rahat ederler. Kanal darlığı boyun omurgasında ise, kollarda güçsüzlük, cisimleri kavrama zorluğu, her iki kolda uyuşma ortaya çıkabilir.

Kanal Darlığı Ve Bel Fıtığı Aynı Hastalık Mı?

Bel fıtığı ve kanal darlığı birbirinden farklı hastalıklardır. Bel fıtığında şikayetler çoğunlukla ani olur; çok şiddetli ağrılar vardır, ağrı fıtığın çıkma yönüne göre sıklıkla sağ veya sol bacaktan birinde ağrı oluşturur. Ağır kuvvet kayıpları ve duyu kayıpları eşlik eder. Kanal darlığı ile yavaş seyirli bir hastalıktır. Çepeçevre kireçlenmeye bağlı bası nedeni ile her iki bacakta birden ağrı ve uyuşmaya sebep olur. Kuvvet kayıpları çok belirgin değildir. Ağrıdan ziyade uyuşma ve duraklamalı yürüme ön plandadır. 

Dar Kanal Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Omurgada kanal darlığı varlığı öncelikle hastanın doktor tarafından ayrıntılı dinlenmesi ve muayenesi ile anlaşılır. Kanal darlığından şüphelenildiğinde röntgenler, tomografi ve MRI içeren radyolojik tetkikler istenir ve kanal çapı ölçümleri yapılır.  Muayenede sinir hasarı bulguları varsa EMG gibi nörofizyolojik tetkikler de yapılarak kol ve bacakta sinirlerinde ölçümle hasar derecesi tespit edilir.

Her Kanal Darlığı Ameliyat Edilir Mi?

Hayır. Beyin ve Sinir cerrahı tarafından muayene, radyolojik tetkikler ve nörofizyolojik tetkiklerin genel bir değerlendirilmesi yapılarak kanal darlığın ağırlık derecesi hafif-orta-ağır olarak belirlenir. Hafif ve orta vakalara kilo verme, egzersiz, omurga kaslarının güçlendirilmesi ve fizik tedavi uygulamaları önerilirken ağır vakalara cerrahi seçeneği sunulur.

Kanal Darlığı Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Kanal darlığı ameliyatının temelini omurilik ve sinir köklerine bası yapan kemik parçalarının ve kireçlerin çıkarılması oluşturur. Bu işlem mikrocerrahi teknikle yapılır. Eğer darlık birden fazla mesafede ise, beraberinde kayma, eğrilik, kırık, çok sayıda fıtık gibi bulgular da varsa kireçlerin temizlenmesine omurgaya vidalar yerleştirilmesi, yapay diskler takılması, kemiklerin kemik çimentosu ile güçlendirilmesi gibi işlemler de eklenebilir. Ameliyat, hastalığın seviyesine ve ek hastalıkların varlığına bağlı olarak  2-4 saat sürebilir. Genel anestezi altında ve yüzüstü pozisyonda yapılır. Ameliyattan sonra ek bir durum gelişmemişse yoğun bakım ihtiyacı olmaz, serviste takip edilir. Ameliyat sonrası hasta, ameliyat sonrası durum değerlendirmesine göre 2-4 gün içinde taburcu edilir. 15-20 gün içinde dikişleri alınır.  İlk yıl içinde 3 ay aralarla takipleri yapılır.

Kanal Darlığı Ameliyatına Karar Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal darlığı genellikle ileri yaşlarda belirti veren bir hastalık  olduğu için ileri yaşlı olmaya bağlı anestezi riskleri gençlere göre daha yüksektir. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın ameliyat öncesi değerlendirmesinin ayrıntılı ve titiz yapılması gerekir. Çoğunlukla bu yaşlarda çok sayıda hastalığı da bulunan yaşlı bireylerin ilaçları dikkatle kontrol edilmeli ve özellikle kan sulandırıcı kullanımına dair gereken uygulamalar yapılmalıdır. Ameliyat esnasında ve sonrasında yoğun bakım ihtiyacı olabileceğinden bu ameliyatların tam teşekküllü merkezlerde yapılması hayati önem taşır. İleri yaşlı hastalarda kemik erimesi sıklıkla görülen bir tablo olduğundan özellikle omurgaya vida takılması planlanan hastalarda kemik yoğunluk ölçümleri (kemik dansitometrisi) de  yapılmalıdır. Ameliyat sonrası yaşlı hastaların kas ve fonksiyon kaybına uğramaması için erken dönemde vücuda ve solunum sistemine yönelik fizik egzersizler başlatılmalıdır.

Neden Dar Kanal Ameliyatı Olmalıyım?

Gelişen teknoloji ile artık insanın yaşam süresi uzamıştır. Tüm yaşamını zorluklarla ve ağır çalışma hayatı ile geçiren insan, yaşlandığında rahat etmek, bağımsızca gezmek, yürümek, kollarını güçlü hissetmek ister. Kanal darlığı hastalığı özellikle yürümeyi kısıtlayan, hatta ileri vakalarda felce kadar giderek hastayı yatağa bağlayan bir hastalıktır. Uzamış yaşam süresini böyle bir fonksiyon kaybı ile sürdürmek artık kader olmamalıdır. Bu nedenle yürüme ve kavrama fonksiyonunu kaybetmeye başlayan bireylerin beyin ve sinir cerrahisi uzmanları ile görüşerek hangi aşamada olduklarını bilmeleri ve tedavi seçeneklerini tartışmaları gereklidir.